Om hopp, handling och kraften i hållbarhetskommunikation

Ingmar Rentzhog, debattör och grundare av klimatplattformen We Don’t Have Time, gav sina insikter om klimatförändringar under Marketing Mornings med Holy Comms och United Spaces.

Event

PUBL. 2024/10/08

Copy

Under hösten har vi tillsammans med Holy Comms startat Marketing Mornings, en serie av inspirerande frukostföreläsningar på temat marknadsföring och kommunikation.

Under den första frukosten delade Ingmar Rentzhog, debattör och grundare av klimatplattformen We Don’t Have Time, sina insikter på ämnet ”Klimatkrisen är här – ditt ansvar som kommunikatör och ledare”. Tillsammans med Lisa Kruse, grundare av Holy Comms, diskuterade han vikten av gemensamma insatser och hur vi kan möta de stora klimatutmaningar som väntar.

”Genom att använda sitt varumärke som en plattform för klimatåtgärder kan företag inte bara stärka sitt varumärke utan också skapa verklig förändring.”

– lisa kruse

We Don’t Have Time är en global plattform med över 100 000 medlemmar i 180 länder som syftar till att främja klimatarbete genom att förena människor, företag och organisationer. Trots att plattformen ännu inte nått lönsamhet har den attraherat över 400 betalande företagskunder och samarbetar med aktörer som FN och WWF. Genom att hjälpa företag att kommunicera sina hållbara lösningar bidrar plattformen till att skapa större medvetenhet och engagemang för klimatfrågor.

”Börja med pengarna”
Ingmar betonade vikten av att fokusera på ekonomiska val som ett effektivt sätt att minska sitt klimatavtryck. Han förklarade att både privatpersoner och företag kan göra stor skillnad genom att välja hållbara alternativ för sina finansiella investeringar.
”Det som ger störst skillnad med minst insats är att börja med pengarna,” sa Ingmar. ”Genom att se över vilken bank man använder, vilka pensionsinvesteringar man gör och vilka fonder man investerar i, kan många halvera sitt klimatavtryck.”

Han underströk att företag som engagerar sig i hållbarhetsfrågor inte bara stärker sitt varumärke utan även sin konkurrenskraft.
”Precis som digitaliseringen på 1990-talet, är den gröna omställningen en överlevnadsfråga för företag. Stora aktörer som IKEA och Microsoft driver utvecklingen, vilket innebär att även deras leverantörer måste hänga med.”

Utmaningar i hållbarhetskommunikation
Lisa Kruse lyfte fram vikten av hållbarhetsrapportering (CSR) och hur denna kan skapa trovärdighet och transparens kring företags insatser. Hållbarhetskommunikation handlar inte bara om klimatpåverkan, utan även om andra miljöfrågor som biologisk mångfald. Ingmar betonade även att hållbarhetsfrågor ofta är komplexa, och att det är viktigt att kommunicera dem tydligt för att undvika missförstånd. Det kan uppstå intressekonflikter mellan olika miljömål, som att biologisk mångfald ibland kan hotas i strävan efter att minska klimatutsläpp. ”Vi måste vara medvetna om dessa utmaningar och hitta sätt att kommunicera dem på ett enkelt, men samtidigt informativt sätt,” förklarade han.

Alla kan göra något
Både Ingmar och Lisa betonade att  även små insatser gör skillnad. Genom att visa vad man gör kan man inspirera andra att agera.
”Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något,” sa Lisa. Hon betonade att företag genom att kommunicera sina framsteg både internt och externt kan skapa en rörelse av positivt engagemang.
Ingmar avslutade med att lyfta kopplingen mellan varumärkesbyggande och hållbarhetsinsatser: ”Genom att använda sitt varumärke som en plattform för klimatåtgärder kan företag inte bara stärka sitt varumärke utan också skapa verklig förändring.”