Hyperloop är inte längre en avlägsen dröm

Vad hände med den där idén om hyperloop – var det bara Elon Musks science fiction-osande dagdröm som nu har förpassats till malpåsen? Nja, faktum att det finns ett helt gäng bolag som nu jobbar på att göra storskalig vakuumrörpost till verklighet. Men det blir nog först och främst en logistiklösning.

Observations

PUBL. 2022/11/24

Copy

Idén om hyperloop som koncept kläcktes egentligen redan 1799 av den brittiske uppfinnaren George Medhurst. Men visionen stärktes 2013 när Elon Musk (som då framförallt fokuserade på Tesla och SpaceX) skrev ett whitepaper med rubriken Hyperloop Alpha. Han argumenterade för att “The Hyperloop” skulle kunna utvecklas till det femte stora transportslaget efter flyg, tåg, bil och båt.

Han grundade till och med The Boring Company (pun intended) som utvecklar infrastrukturen kring tunnelsystem för att möjliggöra framtidens blixtsnabba transporter.

Visionen är kaxigt entydig för hela den här framväxande industrin: vi pratar om hastigheter runt 1000 km/h.

Men det handlar inte bara om rika människors nöje i att färdas mellan LA och NYC på 45 minuter – det är oerhört komplicerat och dyrt att skala upp persontransporter på ett säkert sätt. Vi ska inte glömma de enorma möjligheter som ett underjordiskt transportnät gör för att underlätta flödet av gods.

Lösning för städer, kommuner och infrastrukturbyggare

Detta har man insett på Richard Branson och Virgin Groups dotterbolag Virgin Hyperloop, som nyligen meddelade att man rör (!) sig bort från passagerartransporter för att istället bara fokusera på logistiklösningar för att lastpallar ska kunna färdas i extrema hastigheter. Det nya namnet blir Hyperloop One (vilket bolaget för övrigt hette 2016-2017)

En aktör som verkligen börjar få fart på produktutvecklingen är amerikanska Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) som redan har kontor i fem länder, innehar 66 patent och 80 varumärkesregistreringar. Bolaget erbjuder en slags “hyperloop-as-a-service”-lösning för städer, kommuner och infrastrukturbyggare och ska nu börsnoteras. Prototyper, tester och upphandlingar pågår i USA, Kanada, Tyskland och Italien.

Mer än bara en fluga

Här hittar du sex andra hyperloop-relaterade bolag som du aldrig har hört talas om:

Det tycks med andra ord vara mer än en fluga. För logistikbolag kan hyperloop erbjuda en lösning som i förlängningen blir både snabbare, säkrare, billigare och mindre klimatbelastande än traditionella transportslag. Och det ligger kanske så långt fram i tiden som man kan tro.

Läs mer hos Reports and Data och The Next Web.

Text: Christian von EssenHeja Framtiden

Vill du veta mer om coworking och hållbarhet? Då är det Eva du ska prata med!

Community Manager

+46 (0)703 667 155

EMAIL

Liknande artiklar