Berätta Robert, vem är du?
– Jag är en glad och energisk skåning uppväxt i en entreprenörsfamilj. Utbildad musiker och affärsekonom. Under snart 20 års tid har jag startat, investerat i, skalat upp och exiterat i en mängd olika bolag, bl.a. inom restaurang, retail, e-handel, media och finans. Jag älskar verkligen att göra affärer i olika typer av branscher. Att verka brett på det här sättet är både utmanande och extremt utvecklande för mig personligen.
Vilken är din styrka som investerare och entreprenör?
– Min erfarenhet av att bygga lönsamma bolag har gett mig en styrka och trygghet i att kunna prioritera rätt, effektivisera processer och anpassa kostnadsbasen till intäkterna utan att förlora skalbarheten. Här har många bolag väldigt liknande utmaningar oavsett bransch, vilket har gjort mig tämligen branschoberoende.
Min erfarenhet av att bygga lönsamma bolag har gett mig en styrka och trygghet i att kunna prioritera rätt, effektivisera processer och anpassa kostnadsbasen till intäkterna utan att förlora skalbarheten.
Robert Malmqvist
Vilka är dina 3 bästa tips till någon som ska pitcha sin företagsidé för en potentiell investerare?
– Det finns såklart många delar som är viktiga men om jag skulle lista några som känns extra prioriterade får det bli dessa:
Fokusera på att motivera varför du och ditt team är rätt personer för att driva bolaget. Vi investerar i första hand i människorna och teamet.
Förklara kort och koncist vilket problem som affärsidén faktiskt löser.
Beskriv affärsmodellen, hur bolaget ska tjäna pengar, hur skalbar idén är och hur ser marknadens förutsättningar ut för att du ska lyckas.
Vilken är den bästa pitchen du hört, och varför?
– Att pitcha har på senare år blivit lite av en show som man såklart kan träna upp och bli bra på.
En bra presentation är dock inte alltid likställt med den bästa idén. Så här gäller det att vara selektiv att kunna hitta guldkorn i allt brus.
Jag var på en pitching competition i London för inte så länge sedan. De som vann hade kanske inte den mest unika affärsidén jag hört men man fick ett enormt stort förtroende för människorna bakom. De brann verkligen för sin idé. Alla business case stöter för eller senare på utmaningar och då måste man känna sig säker på att teamet kommer att vara dedikerade nog att hantera dessa.
Vilket är det vanligaste misstaget man gör enligt dig?
– Dessa begrepp är kopplade till så kallade ”publika blockkedjor” och ett nytt internet som håller på att växa fram. Huruvida detta kommer att slå med full kraft återstår att se. Dessvärre är detta ett av de mest komplicerade tekniska områdena just nu, och kräver en hel del tid för att förstå. Jag ska försöka förklara vad det handlar om på ett hyfsat greppbart sätt.
Tror du att fler bolag skulle må bra av att sätta sig in mer i nya teknologier? Finns det ett behov av att pedagogiskt förklara och visa på affärs- och hållbarhetsnyttorna som kan uppstå?
– Många vänder sig till externa investerare lite för tidigt. Även om man behöver kapital tycker jag att man ska tänka sig för noga. Finns det kanske andra alternativ att kapitalisera upp bolaget utan att begränsa sitt eget ägande? Man ska komma ihåg att med investeringar kommer både krav och inflytande.
Sitter du på en riktigt bra företagsidé? Missa inte chansen att vara med! Mer info om Founders Battle hittar du här.